Kun kylmyys ja pimeys ovat pahimmillaan, saavat muistot valkohiekkaisista rannoista, tropiikin
lämmöstä, tuoreista hedelmistä sekä
tietenkin turkoosina kimaltelevasta merestä huokailemaan. Helpotusta kaukokaipuuseen tuo ruokamatka maailmalle. Tällä kertaa tie vie Thaimaan makujen ääreen.
Satay on maukas, thaimaalaisten vartaiden mausteseos tai kastike. Maapähkinöistä
ja kookosmaidosta makua saava Satay-kastike sopii grillattujen kanavartaiden
kaveriksi. Se sisältää inkivääriä, valkosipulia ja chiliä. Thaimaalainen
kurkkusalaatti on perinteinen ja suosittu thaimaalainen lisuke, joka sopii
erinomaisesti vartaiden seuraksi. Raikkaan kirpeässä salaatissa maistuu
lime, chili, sipuli ja kalakastike. Katkaravut voi jättää halutessaan pois.
Vartaat tarjotaan maapähkinä-kastikkeen kera |
SATAY-VARTAAT JA KASTIKE
4 broilerin rintafileetä
Marinadi:
½ dl (maapähkinä)öljyä
½ rkl soijakastiketta
½ tl chilijauhetta *
½ tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl korianteria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
8 puista varrastikkua
Leikkaa rintafileet paloiksi pituussuunnassa.
Sekoita kulhossa kaikki marinadin ainekset ja laita broileripalat
joukkoon maustumaan muutamaksi tunniksi. Laita varrastikut likoamaan kylmään
veteen.
Pujota fileet varrastikkuihin. Grillaa vartaat grillissä tai uunissa
grillivastuksella 250 asteessa n. 20-30 minuuttia.
* Käytin marinoitiin Thai Yellow Curry -mausteseosta
MAAPÄHKINÄKASTIKE VARTAILLE
1 dl suolapähkinöitä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ punainen chilipalko
1 rkl öljyä
½ tl inkivääriä
½ tl juustokuminaa
½ prk kookosmaitoa
1 rkl fariinisokeria
1 tl Ketjap Manis -kastiketta
1 rkl lime- tai sitruunamehua
Rouhi pähkinät. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chilipalko,
poista siemenet ja hienonna chili.
Kuullota sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä. Lisää
joukkoon chili sekä juustokumina ja kääntele seosta parin minuutin ajan.
Lisää joukkoon kookosmaito, fariinisokeri ja rouhitut pähkinät. Anna
kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää limemehu ja Ketjap Manis.
Tarkista maku ja isää halutessasi Ketjap Manis -kastiketta tai suolaa.
THAIMAALAINEN KURKKUSALAATTI
1 kurkku
½ punainen chilipalko
1 (salotti)sipuli
1 ruukku korianteria
2 rkl soijakastiketta
½ rkl kalakastiketta
1 tl osterikastiketta
1 tl fariinisokeria
½ dl limemehua
150 g katkarapuja
(Kuori) ja halkaise kurkku. Poista kurkun keskus ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Hienonna chili, sipuli ja korianteri. Sulata katkaravut siivilässä (valuttamalla
hanasta kylmää vettä päälle).
Laita kurkku, chili, salottisipuli, korianteri ja katkaravut kulhoon. Sekoita
soija-, kala- ja osterikastike, fariinisokeri sekä limemehu keskenään ja kaada kurkkusalaatin
päälle.
Salaatin kannattaa antaa vetäytyä jääkaapissa tunnin verran. Kaada
ylimääräinen neste pois ennen tarjoilua.
Lähetä kommentti