tiistai 3. helmikuuta 2015

Pasta alla puttanesca


Suora käännös pastan nimestä tarkoittaa pastaa ilotytön tapaan. Tarina kertoo ilotytöstä, joka valmisti kaiken kiireen keskellä herkullisen pasta-aterian heittämällä pannulle kourallisen sitä sun tätä eli sillä hetkellä kaapista löytyviä raaka-aineita ja yhdistämällä niistä syntyneen maukkaan kastikkeen keitettyyn pastaan.

Pasta alla puttanesca on italialainen klassikkopasta, jonka herkullisuus piilee yksinkertaisissa raaka-aineissa. Ainekset löytyvät useimmiten kaapista. Olennaisimmat raaka-aineet ovat tomaatit, kaprikset ja oliivit. Joillain alueilla Italiassa mukaan laitetaan myös sardellia suolaisuutta tuomaan. Ohjetta voi muunnella saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Puttanesca on myös loistavaa hävikkiruokaa, sillä kastikkeeseen voi upottaa jääkaapista löytyvät purkinjämät. Ohjeesta on lukuisia versioita. Oheisen reseptin sain hyvältä ystävältäni, jonka luvalla sen julkaisen. Muokkasin ohjetta, kuten tarinan iloinen tyttö, kaapista löytyvien raaka-aineiden mukaan.


PASTA ALLA PUTTANESCA
(3-4 annosta)

300 g pastaa
pieni purkki anjovisfileitä (tai sardellia)
1 tlk kuorittuja tomaatteja/tomaattimurskaa
1 iso sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
ripaus sokeria
1 punainen chili tai 1 tl chilijauhetta
mustapippuria myllystä
2 rkl kapriksia
1-2 kouraa kalamata-oliiveja
1 koura parmesaaniraastetta
2 kouraa lehtipersiljaa

  1. Laita pastavesi kiehumaan ja lisää reilusti suolaa, kun vesi kiehuu. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi (al dente).
  2. Avaa anjovispurkki ja kaada liemi pois. Huuhtele viileän veden alla hetki, jotta liika suola häviää pois. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani valmiiksi, halkaise oliivit ja poista niistä kivet. Purista sitruunasta mehu.
  3. Kuullota sipulit pannussa reippaassa oliiviöljyssä välillä sekoittaen. Lisää anjovikset sipulien joukkoon pannulle. Anjovikset hajoavat muiden aineksien sekaan kastikkeeseen.
  4. Lisää tomaattimurska pannulle ja keitä hieman kasaan. Mausta seos sitruunamehulla, ripauksella sokeria, chilillä ja pippurilla (suolaa ei tarvita). Lisää lopuksi oliivit, kaprikset ja suurin osa parmesaaniraasteesta kastikkeeseen.
  5. Siivilöi pasta, älä huuhtele. Yhdistä pasta pannulla kastikkeen kanssa.Koristele lehtipersiljalla ja lopulla parmesaaniraasteella.

Pasta maistuu hyvätä myös seuraavana päivänä lämmitettynä

Anjovis vai sardelli?

Käytä kasviöljyyn, mieluiten oliiviöljyyn säilöttyjä suolattuja anjovisfileitä, jotka Suomessa myydään harhaanjohtavasti nimellä sardelli. Varo sillejä ja kilohaileja makeassa mausteliemessä. Jos sardelli ei maistu, kannattaa kokeilla esimerkiksi paahdettua serranokinkkua. Paahda serranoviipaleet rapeiksi pannulla tai uunissa ja murustele pastan joukkoon.

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.