torstai 26. helmikuuta 2015

Vaniljaiset kristallipullat



Kahvivieraita tulossa tai kaivattu herkkuhetki arkeen? Ohessa on luottoresepti herkullisiin kristallipulliin, joita tarjoilin tällä viikolla kahvivieraille. Kaunis ja rapea kristallipinta syntyy voitelemalla pullat paistamisen jälkeen voisulalla ja pyöräyttämällä sokerissa.

Kristallipullalla tarkoitetaan kierrepullaa, joka täytetään voi-sokeriseoksella ja kiepautetaan muotoonsa. Pullat saavat pinnalleen paistamisen jälkeen sokerihunnun. Kristallipullat sopivat hyvin myös pakastettaviksi, jolloin ne voidellaan ja sokeroidaan vasta sulatuksen jälkeen. Taikinasta voi jättää kananmunan pois, jolloin pullat sopivat myös kananmunaa vältteleville.


VANILJAISET KRISTALLIPULLAT
(12 kpl)

Pullataikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa

¾ dl sokeria

ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte:
50 g voita  
½ dl  sokeria 
1 rkl vaniljasokeria  

Pinnalle:
50 g voita sulatettuna  
½ dl  sokeria 
1 rkl vaniljasokeria

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa.
  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  3. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Kauli taikinapala noin 40 x 40 cm:n suuruiseksi levyksi. Sekoita täytteen sokerit keskenään. Levitä taikinalevylle pehmeä voi ja ripottele päälle sokeriseos. Taita levy kahtia.  
  4. Leikkaa levy 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Kierrä suikaleita pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta kierteeksi. Taita hännät pullan alle piiloon.  
  5. Kohota pullat hyvin liinalla peitettyinä. Paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.  
  6. Voitele jäähtyneet pullat voisulalla ja pyöräytä sokeri-vaniljasokeriseoksessa.  
Kristallipullat saavat pinnalleen paistamisen jälkeen sokerihunnun.



Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.