sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Vietnamilaiset riisipaperirullat



Riisipaperirullat ovat kevyttä ja maukasta syötävää. Rullat tunnetaan nimillä vietnamilaiset kevätrullat, riisipaperirullat, tuorerullat ja gỏi cuốn. Ne ovat juuri nyt kovassa huudossa. Rullissa on kivaa se, että ne ovat täydellistä kaveriruokaa. Rullien valmistamisessa on useampi työvaihe, joten ne syntyvät helpoiten porukalla. Yksi pilkkoo vihannekset, toinen tekee kastikkeet, kolmas kastelee riisipaperit ja neljäs rullaa. Lopuksi kaikki syövät tyytyväisinä. Täydellistä ohjelmaa illanviettoon kavereiden kesken!

Vietnamilaisiin rulliin tarvitaan ohutta riisipaperia sekä ohuenohutta riisinuudelia (riisivermiselliä).
Vaikka riisipaperirullat vaativat jonkun verran rullaamista ja näpertelyä, on lopputulos ehdottomasti vaivan arvoinen. Vietnamilaisiin rulliin tarvitaan ohutta riisipaperia sekä ohuenohutta riisinuudelia (riisivermiselliä). Molempia myydään nykyisin isoimmissa ruokakaupoissa. Rapeasta riisipaperista muotoutuu liotettuna pehmeää ja ohutta. Sen sisään voi kääriä erilaisia täytteitä. Tärkeintä on käyttää tuoreita raaka-aineita ja valmistaa rullat juuri ennen tarjoilua. Rullat dipataan syödessä maistuviin kastikkeisiin.


Riisipaperirullien ainekset:
(2-4 hlö)

½ kurkku
1 rapea salaattia (esim. romaine tai paksoi)
1 porkkana
n. 300 g broilerin fileesuikaleita
1 ruukkubasilika
50 g riisivermiselliä
1 pkt (12 kpl) isoja riisipapereita (n. 22 cm)

Muita sopivia täyteaineksia:
jättikatkaravut
avokado
korianteri
herneenversot
pavunidut
thaibasilika
punainen chili
kevätsipuli tai ruohosipuli
retiisi
  1. Paista ja mausta broilerin fileesuikaleet makusi mukaan.
  2. Pese ja kuori porkkanat ja pilko tikuiksi. (Kypsennä porkkanasuikaleita vesitilkassa mikrossa muutama minuutti.)
  3. Pese kurkku ja pilko tikuiksi. Huuhdo salaatti. Kuumenna vedenkeittimessä tai kattilassa vettä (ei tarvitse olla kiehuvaa) ja kaada vesi riisivermisellien päälle. Anna vermisellien pehmetä  noin  3 minuuttia ja valuta. 
  4. Liota riisipaperia hetken ajan kädenlämpöisessä vedessä, valuta ylimääräinen vesi pois ja asettele työlaudalle. Täytä haluamallasi täytteillä ja taita reunat kiinni varovaisesti, jottei hauras riisipaperi hajoa. Dippaa kastikkeeseen ja nauti!
Täytteet kasataan paperin alaosaan, alaosa taitetaan täytteiden päälle ja reunat keskelle. Tämän jälkeen rullataan tiukaksi rullaksi.
Perinteinen kastike vietnamilaisille rullille

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
½ limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisietikkaa (voit käyttää myös valkoviinietikkaa)
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta (tai soijakastiketta)
¾ dl vettä

Hienonna valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Chilimajoneesi

1 dl maustamatonta majoneesia
½ dl sweet chili kastiketta
ripaus cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa

Sekoita ainekset ja tarkista maku.







Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.