maanantai 2. maaliskuuta 2015

Gourmet-hampurilainen

Burgereiden kingi! 


Briossisämpylä, hillottua punasipulia, englantilaista cheddaria, majoneesia, sinappi-ketsuppia, rapeaa salaattia, laadukas naudanlihapihvi ja rapea pekoni - näistä on paras hampurilainen tehty!


Helsingin Sanomien Nyt-liite testasi Helsingin burgerit. Otanta rajattiin vain niin sanottuihin gourmet-hampurilaisiin. Testiin pääsi suositusten perusteella kahdeksan kärkipäähän sijoittunutta hampurilaista. Voittajahampurilaiseksi selviytyi Ravintola Brasserie Kämpin Kämp Burger. 
Tästä innostuneena valmistin kyseisen hampurilaisen kotona. Ohessa on Foodilicious by Annen resepti Burgereiden kingiin!



Briossisämpylä


Briossit (brioche) ovat ilmavia, ranskalaisia vehnäleivonnaisia. Ne sopivat erityisen hyvin aamiais- tai brunssipöytään. Paras hampurilainen on tehty briossisämpylään, joka on yhtä rasvainen kuin kuohkea. Sämpylän päällä ei käytetä gourmet-purilaisessa seesaminsiemeniä, koska ne sotkevat ja menevät hampaankoloihin. Sämpylän tulisi olla vähän isompi kuin pihvi. Se helpottaa kädestä syömistä, mutta on myös esteettinen valinta. Ennen tarjoilua sämpylää paahdetaan noin 175-asteisessa uunissa 4–5 minuutin ajan. Oheisesta ohjeesta tulee kuusi isoa hampurilaissämpylää.

Briossit
(6 isoa sämpylää)

1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 maustemitallinen suolaa
5 ½ dl vehnäjauhoja
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 ½ rkl sokeria
2 kananmunaa

Voiteluun: kananmunaa

Lämmitä maito 37-asteiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää sitten maito, suola ja 2 dl jauhoista. Vaivaa taikinaa kevyesti. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia. Sekoita voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi, ja lisää sitten voi-sokeriseos ja kananmunat taikinaan. Lisää loput jauhot ja työstä tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina kulhosta alustalle ja pyörittele siitä kuusi isoa palloa. Laita pallot pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sivele briossit kananmunalla ja paista uunin keskiosassa noin 10 minuutin ajan.

 

Mehukas pihvi


Parhaisiin hampurilaispihveihin ei tule muuta kuin laadukasta ja tarpeeksi rasvaista (lähes 20 %) rotukarjan eli pihvinaudan jauhelihaa, suolaa ja mustapippuria. Jauhelihaa varataan pihviä kohden 100-150 grammaa (riippuen sämpylän koosta). Pihvin tulisi olla hieman sämpylää pienempi. Kannattaa myös huomioida, että pihvi menee hieman kasaan paistettaessa. Jauheliha jaetaan sopiviksi paloiksi ja pyöritetään palloiksi. Nämä pallot litistetään leivinpaperin välissä esimerkiksi ison juomalasin pohjalla tai kaulimella painamalla. Pihvit paistetaan kuumassa paistinpannussa (tai grillissä) voi-öljy seoksessa molemmin puolin niin, että pihvin pinnat menevät kiinni. Pihvit maustetaan suolalla ja mustapippurilla ja siirretään foliolla peitetyssä uunivuoassa 170-asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi vetäytymään. Ennen hampurilaisen kasaamista laitetaan juusto pihvien päälle uuniin pariksi minuutiksi. Juuston päälle ripautetaan vielä hieman mustapippuria pippurimyllystä. 

Pekoni


Rapeaksi paahdettu pekoni tuo ihanaa savun makua. Pekonin voi paahtaa pannulla tai uunissa grillivastuksen alla rapeaksi.

Pikkelöity punasipuli


Hampurilaisessa tulee olla myös hapokkuutta. Pikkelöity punasipuli tuo tätä ja antaa myös vastavärin vihreälle salaatille, jonka päälle sipuli laitetaan. Hillottu punasipuli on pirteä lisuke grillatulle lihalle ja erityisen ihanaa sipuli on salaateissa tai osana salaattibufettia.

Hillottu punasipuli

2 punasipulia
½ dl viinietikkaa
2 rkl sokeria
2 rkl balsamicoa
mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
1 dl öljyä

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, balsamico, mustapippuri ja suola. Lisää joukkoon punasipulit. Kiehauta. Anna jäähtyä ja lisää öljy. Jäähdytä.

Sinappi-ketsuppi-sekoitus


Ylempään sämpylään levitetään tasainen kerros sinappi-ketsuppi-sekoitusta. Sekoita suhteessa puolet ketsuppia ja puolet sinappia. Sinappi ei saa olla liian vahvaa, joten jos käytät Dijon-sinappia laita joukkoon myös jotain miedompaa. Liian voimakkaat maut peittävät lihan maun.

Majoneesi


Alimmaisen sämpylän päälle tulee majoneesia. Kevytversiot kannattaa unohtaa. Majoneesin voi halutessaan tehdä itse. Makua antamaan voi majoneesin joukkoon ripauttaa hieman savunmakuista paprikajauhetta ja cayennepippuria.

Juusto


Pitkään kypsytetty englantilainen Cheddar tai hollantilainen Gouda ovat parhaita. Molemmat ovat täydellisesti sulavia ja maukkaita juustoja ja siksi herkullisia uuniruuissa, pizzassa tai voileipien päällä. Juusto asetellaan pihvin päälle ja se saa sulaa hetken uunissa ennen hampurilaisen kasaamista.

Rapea salaatti ja tomaattiviipale


Salaatti asetellaan hampurilaisen pohjalle, majoneesin päälle. Salaattilajikkeen tulee olla sellainen, että se on kompaktin kokoinen sämpylän väliin ja pysyy hyvin rapsakkana. Tomaattisiivu laitetaan pihvin ja juuston päälle.


Briossisämpylä, hillottua punasipulia, englantilaista cheddaria, majoneesia, sinappi-ketsuppia, rapeaa salaattia, laadukas naudanlihapihvi ja rapea pekoni - näistä on paras hampurilainen tehty!

Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.