sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Gulassi



Gulassi on unkarilainen liharuoka, joka voi tarkoittaa sekä pataa että keittoa. Olipa kyseessä kumpi tahansa, sen maku vie kielen mennessään. Keiton ohjeen löydät täältä!

Pitkään haudutettu paprikainen lihapata on unkarilainen klassikko, jonka nimi gulassi tulee unkarin kielen sanasta gulyás, paimen. Gulassin perusainekset ovat liha, paprika, sipuli, paprikajauhe ja suola. Tomaattisose tai tomaatit kuuluvat myös pataan. Gulassi on, kuten monet muutkin pataruoat, helppoa ja ihanan täyteläisen makuista ruokaa, jonka annetaan muhia rauhassa meheväksi. Oheisen ohjeen mutkat on hiottu suoriksi ja se valmistuu melkein itsestään. Aineet pilkotaan pataan ja jätetään uuniin muhimaan. Tällä välin voi mennä itse vaikka lenkille!

Gulassi on mainio sunnuntairuoka, sillä se hautuu uunissa omia aikojaan maistuvaksi ateriaksi

GULASSI

600 g naudan ulko- tai sisäpaistia
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 paprika
1 chilipaprika
3 (250 g) tomaattia
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl paprikajauhetta
noin 4 dl vettä
1 - 2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ rasiaa  (à 200 g) tuorejuustoa  (lisätään valmiiseen gulassiin!)



  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Paloittele lihat noin 3x3 cm:n kuutioiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja pilko valkosipulin kynnet. Halkaise paprika, poista siemenet ja valkoiset siemenkalvot ja suikaloi paprika. Halkaise ja poista chilistä siemet sekä suikaloi se. Kuutioi tomaatit.
  3. Lado pataan lihapalat, kasvikset ja mausteet kerroksittain. Kaada vettä sen verran, että lihat juuri peittyvät.
  4. Nosta pata uuniin alatasolle ja kypsennä ensin tunti ilman kantta, jolloin päällimmäiset lihat ruskistuvat. Laske lämpö 175 asteeseen, ja hauduta gulassia vielä noin kaksi tuntia, kunnes lihat ovat mureita. Peitä gulassi kypsennyksen loppuvaiheessa kannella, lisää nestettä tarvittaessa.
  5. Lisää valmiiseen gulassiin tuorejuusto ja kuumenna tarjoilulämpöiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.
  6. Tarjoa gulassi keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
 


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.