torstai 5. helmikuuta 2015

RunebergintorttuRunebergintorttu kuuluu 5. helmikuuta vietettävän Runebergin päivän kahvipöytään.


Tarina tortun takaa kertoo, että leivokset ovat Runebergin vaimon kirjailija Fredrika Runebergin kehittämiä. Fredrikan tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Torttujen alkuperästä on myös olemassa toisenlainen versio. Porvoolainen leipuri valmisti sylinterinmuotoisia leivoksia jo 1840-luvun lopulla. Koska Runeberg oli ihastunut leivoksiin ja kävi lähes päivittäin niitä konditoriossa syömässä, alettiin niitä kutsua runebergintortuiksi.

Jos ei omista alkuperäisiä sylinterin muotoisia vuokia, voi tortut paistaa vaikka uuninkestävissä kahvikupeissa. Vuoraa tällöin pohjat ja reuna leivinpaperilla. Oheinen ohje on gluteeniton. Jauhoin taikinaan joululta jääneet piparkakut. Halutessaan tortut voi kostuttaa punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella.

RUNEBERGIN TORTUT, gluteeniton murotaikina
(4 isoa tai 8-10 muffinivuokaversiota)

¾ dl mantelijauhoa
¾ dl gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl gluteenittomia keksinmurusia tai korppujauhoja
½ tl ksantaania
½ leivinjauhetta
½ tl kanelia
¼ tl neilikkaa
75 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
¼ dl kermaa

Kostutus: punssia tai punssin ja sokeriveden sekoitusta (noin 2-3 rkl / torttu)

Koristelu:
1 dl tomusokeria
1 tl vettä tai sitruunamehua
vadelmahilloa

  1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.  
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vatkaamista.
  3. Lisää kuivat aineet yhdessä kerman kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  4. Asettele pellille tai muffinssivuoan syvennyksiin 10 paperista leivos-tai muffinivuokaa. Jos käytät alkuperäisiä sylinterin muotoisia, molemmista päistä auki olevia runebergintorttuvuokia, voitele ne voilla ja aseta pellille, jossa on leivinpaperi. Täytä vuoat niin, että ne jäävät neljänneksen vajaiksi.
  5. Laita tortut 200-asteiseen uuniin ja paista niitä noin 10 minuuttia (isompia hieman kauemmin).
  6. Anna torttujen jäähtyä. Leikkaa mahdollinen ylipursunut osa pois. Kostuta tortut halutessasi punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella (noin 2-3 rkl / torttu).
  7. Valmista sokerikuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään (seoksen pitäisi olla tarpeeksi notkeaa pursotettavaksi). Lusikoi jokaisen tortun päälle vadelmahillonokare. Pursota (tai valuta lusikalla) sokerikuorrutteesta "rengas" kunkin vadelmasilmän ympärille.


Tortut voi paistaa uuninkestävissä kahvikupeissa.
 

Sydämellistä Runebergin päivää!


Lähetä kommentti

© FOODILICIOUS BY ANNE. Made with love by The Dutch Lady Designs.